Cum pot adera la asociație?

Pașii de parcurs pentru aderare sunt:

  • Printați doar primele două pagini din această cerere de aderare (după ce ați citit și celelalte trei pagini care reprezintă extras din Statutul Asociației)
  • Completați datele necesare și semnați cererea;
  • Scanați cererea completată sau faceți-i o fotografie cu telefonul;
  • Scanați sau fotografiați cartea de identitate personală;
  • Trimiteți cererea împreună cu copia carții de identitate pe adresa de mail medici.consinformat@gmail.com;
  • Trimiteți cotizația in contul asociației (contul este trecut în cererea de aderare)

Important! La plata cotizației, la rubrica „semnificația plății”, treceți „Cotizație membru”

Asociația „MEDICI PENTRU CONSIMȚĂMÂNT INFORMAT” s-a născut după experiența trăită în timpul dezbaterii parlamentare a proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie a populației în România.

Ne-am implicat în această dezbatere în nume personal, în calitate de medici, conform conștiinței noastre profesionale. Nu aveam experiență în activismul social, nu știam la ce să ne așteptăm.

Ne-am trezit într-un fel de vârtej în care asociații de părinți, mulți având copii vătămați de vaccinuri, se luptau să își facă vocea auzită. Voiau să atragă atenția parlamentarilor asupra faptului că există nu numai în România, ci în toată lumea, probleme legate de siguranța vaccinurilor. Că nu se poate impune prin lege folosirea unei substanțe care poate vătăma, mai ales dacă aceasta este recomandată tocmai cu intenția de a preveni anumite boli!

În scurt timp am înțeles că totul era un fel de dialog al surzilor. Marea majoritate a membrilor Parlamentului nu cunoșteau problemele legate de vaccinuri. Tindeau să le considere fie mult exagerate, fie de-a dreptul fantasmagorice. Cei care ridicau aceste probleme erau tratați cu condescendența în cel mai bun caz.

Deși în multe alte probleme sociale și politice opiniile partidelor parlamentare diferă, uneori considerabil, am constatat cu uimire că în privința vaccinării, toate partidele parlamentare erau de aceeași părere: vaccinarea trebuie să devină obligatorie prin lege. Argumentul invocat continuu de membrii Parlamentului era, pe bună dreptate, acela că dumnealor respectă recomandarea corpului medical în legătură cu vaccinarea.

Ne-a contrariat contextul creat, în care se considera a priori că întregul corp medical aprobă fără rezerve legiferarea obligativității vaccinării. Proiectul de lege prezenta lucrurile ca și când există deja un consens în comunitatea medicală referitor la eficacitatea și la siguranța vaccinurilor, ceea ce nu este adevărat! Există, dimpotrivă, multe dezacorduri pe tema vaccinării, chiar și în interiorul comunității medicale internaționale!

În proiectul de lege există un articol care menționează că „în cazul vaccinărilor obligatorii, consimțământul se prezumă ca fiind dat” (art.21 alin (3)). Ori noțiunea de consimțământ este extrem de importantă atât conform Constituției României care stipulează că orice persoană dispune liber de ea însăși, cât și conform Codului de Deontologie Medicală care menționează necesitatea consimțământului informat al pacientului, prealabil oricărui act medical. Câteva voci singulare de medici, care au opiniat în timpul dezbaterii parlamentare că trebuie păstrat dreptul la consimțământ informat al pacientului, au părut anacronice și au stârnit dezaprobare. Mulți alți medici care ar fi vrut poate să își facă vocea auzită cu aceeași opinie profesională s-au simțit intimidați și ... au tăcut.

Prin modul general în care s-a pus problema vaccinării obligatorii pentru populație, totul se reducea la o decizie bazată pe frică. S-a pus semnul egal între vaccinat și sănătos pe de o parte și între nevaccinat și bolnav, eventual mort (?!), pe de altă parte. În fundal, în mass media curgeau raportările săptămânale ale deceselor prin rujeolă, ca o întărire a raționamentului sus-menționat.

În același proiect de lege au existat anumite articole și amendamente care propuneau sancțiuni de aplicat părinților care ar refuza vaccinarea, dar și, atenție, sancțiuni pe linie profesională medicilor care ar furniza informații „eronate, nedovedite științific, părtinitoare legate de vaccinuri și activitatea de vaccinare” (art. 59 și art. 71 din proiectul de lege). Din nou amenințări și frică!

Prin modul general în care s-a pus problema vaccinării obligatorii pentru populație, totul se reducea la o decizie bazată pe frică. S-a pus semnul egal între vaccinat și sănătos pe de o parte și între nevaccinat și bolnav, eventual mort (?!), pe de altă parte. În fundal, în mass media curgeau raportările săptămânale ale deceselor prin rujeolă, ca o întărire a raționamentului sus-menționat.

Într-un cuvânt, întreaga experiență a fost pentru noi, ca medici care milităm pentru păstrarea dreptului la consimțământ informat, una de neputință. Nu reușeam să ne facem înțeleși mai ales pentru că poziția noastră părea singulară și prin asta bizară

Ne-am pus multe întrebări:

  • De ce s-a introdus în lege un articol special care prevede sancționarea medicilor care vehiculează informații „eronate, nedovedite științific, părtinitoare legate de vaccinuri și activitatea de vaccinare”? De ce ar vehicula medicii informații ”eronate”? Vaccinarea obligatorie era prezentată ca un subiect de consens medical. În general ne așteptăm la opinii contrare doar în subiectele controversate. Nu cumva subiectul este de fapt controversat? Dacă da, de ce este controversat?
  • Dacă vaccinarea este un subiect controversat, e bine să impunem consens prin obligativitate? Rezolvăm astfel controversa?
  • Care este rolul nostru de medici în tot acest context? Este corpul medical cu adevărat informat despre problematica vaccinării?
  • La ce ne folosește să citim studii științifice dacă ne desfășurăm activitatea sub amenințarea sancțiunilor profesionale?

La momentul prezent (februarie 2019), stadiul dezbaterii parlamentare a proiectului legii vaccinării populației în Romania este următorul: proiectul a fost votat fără niciun amendament în plenul Senatului, după care a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților, unde s-au depus mai multe amendamente. Proiectul de lege se află încă la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.

Am decis sa creăm o asociație care să unească medicii care doresc să apere atât consimțământul informat al pacientului cât și dreptul de exprimare a opiniei profesionale a medicului, inclusiv în subiecte medicale controversate.

Dacă sunteți medic și rezonați cu aceasta cauză, vă invităm să aderați la asociația noastră. Toate detaliile referitoare la aderare sunt prezentate în cuprinsul cererii de aderare de mai sus. Dacă nu faceți parte din profesia medicală, puteți adera ca membru simpatizant/susținător (detalii în cererea de aderare).

Dacă nu doriți să aderați la asociație, puteți să ne sprijiniți transferând orice sumă în contul nostru sau donând 2% din impozitul pe venit prin intermediul declarației unice de venit sau declarației 230, după caz (vezi secțiunea "Donați")

Membrii fondatori ai Asociației „Medici pentru consimțământ informat”